Vernissage 2 februari – Fredrik Prost

Vernissage 2 februari kl 14.00 – Govadas,  Goabdes, Gåbddá eller Gievrie Sameslöjdstiftelsen – Sámi Duodji, Jokkmokk Konsthantverkare Fredrik Prost, 2016 års Asa Kitokstipendiat

Govadas,  Goabdes, Gåbddá eller Gievrie, så heter trumma på fyra olika samiska språk. På muséer runt om i världen finns idag gamla trummor som vittnar om den koloniala historien.
De ska tillbaka till den kultur som de hör hemma i och de ska bli bruksföremål på nytt. Det vill Fredrik Prost, som satt temat för årets utställning på Sameslöjdstiftelsen – Sami Duodji på Jokkmokks marknad.

  • Vi ska jobba för att få tillbaka våra trummor till Sápmi, men de nya trummor vi gör idag är lika viktiga. Att ta tillbaks trumman på allvar är att ta tillbaks den som bruksföremål. Det dekoloniserar tankarna och själen, menar Fredrik Prost.
  • Urbefolkningars andlighet har setts som ett hot av kolonisatörer och trumman är det redskap som använts för att komma i kontakt med det andliga bland många naturfolk, säger Fredrik Prost.

Asa Kitokstipendiet delas ut varje år under Jokkmokks marknad av Sameslöjdsstiftelsen, Sami Duodji. Stipendiaten får ett år på sig att göra en utställning som har vernissage påföljande år. 2016 års stipendiat är Fredrik Prost. Juryns motivering lyder:

”Fredrik Prost är en ung slöjdare, som med släktens traditioner som inspiration och grund, redan utvecklat en unik stil och ett eget konstnärligt uttryck.

Han har en stark och tydlig koppling till tidigare generationers slöjdare i sina alster, samtidigt som han drivs av viljan att experimentera och utveckla så väl bruksföremålen som den egna hantverksskickligheten.”

Konsthantverkaren Fredrik Prost är född 1980 och har sina rötter Viikusjärvi, som är en by inom Vittangi sameby i nordligaste Sverige. Idag bor han i Kiruna, där han också har sin verkstad.

Kontaktuppgifter:

Sameslöjdstiftelsen – Sámi Duodji
Mari-Ann Nutti, Verkställande Direktör  tel. 070 – 591 28 93
Liz-Marie Nilsen, Pressansvarig tel. 070 – 582 51 09

Asa Kitokstipendiat år 2016
Fredrik Prost, tel. 070 – 351 83 13
http://www.fredrikprost.com/

Pressbilder