Starta

Har du bestämt dig för att starta företag? Här får du hjälp att planera och komma igång med ditt företag. Det finns mycket att göra för att du ska få en så bra start som möjligt. Lägg ner tid och energi på alla förberedelser. När du väl har startat företaget lär du säkert ha fullt upp med de dagliga frågorna.

Fem saker att fundera kring

När du väl har bestämt dig för att gå vidare finns det en del saker att lägga ner extra mycket energi på.

Vill du registrera ett företagsnamn?

Företagsnamnet är företagets fasad utåt och ska underlätta för kunder och andra att hitta just ditt företag. För en enskild firma behöver du inte registrera ett företagsnamn. För Aktiebolag (AB) och Handelsbolag (HB) är det ett krav. Du kan skydda ditt företagsnamn genom att registrera företaget i e-tjänsten på verksamt.se.

Hur funkar det med skatter och avgifter?

Det är olika skatteregler beroende på vilken företagsform du väljer.

  • I en enskild näringsverksamhet är det vinsten du skattar för. Skatten betalas i förväg varje månad, så kallad preliminärskatt, och stäms sedan av i samband med deklarationen.
  • Bolagsskatt den skatt ett Aktiebolag betalar för den vinst som företaget haft under året. Bolagsskatten för aktiebolag är 22 procent från och med 2013. Ägaren beskattas för lön som utbetalas från aktiebolaget och för eventuell utdelning på aktierna.
  • Handelsbolaget beskattas inte för vinsten. Istället beskattas varje delägare för sin andel av vinsten. Skatten betalas i förväg varje månad och stäms sedan av i samband med deklarationen.

Läs mer om beskattning på verksamt.se.

Behöver du marknadsföra dig?

Marknadsföring handlar om att skaffa kunder till ditt företag och bygga relationer. Det handlar också om hur ditt företag uppfattas. På Internet finns det mycket att läsa om marknadsföring. Börja med att skapa en egen Marknadsplan. I Marknadsplanen gör du på ett strukturerat sätt en kartläggning av hur marknaden och konkurrentsituationen ser ut. På Almis webbsida finn en enkel mall för Marknadsplan.

Har du ett färdigt domännamn?

Tänker du ha en egen webbsida så måste du köpa ett domännamn. Det finns flera olika så kallade toppdomäner (se, com, info, eu, nu etc.). Vänder du dig till en internationell målgrupp bör du även registrera en adress med ändelsen .com. Det finns många olika företag som registrerar domännamn för en billig peng.

Behöver du anställa personal?

Om du tänker anställa personal måste du registrera dig som arbetsgivare via Skatteverket. Att anställa någon kan vara din största investering. Därför är det viktigt att lägga ner både tid och energi när en ny medarbetare ska anställas. Kanske du till en början kan anlita någon annan företagare tills du är säker på att du har full sysselsättning för medarbetaren.

Kontaktperson Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji

Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji kan vara ett objektivt bollplank vid ditt val funderingar kring personalfrågor, företagsnamn, marknadsföring, domännamn, skatter och avgifter.