Sápmi Awards

SapmiAwards_logo_cmyk

Sápmi Awards – en storsatsning som syftar till att lyfta fram den samiska kulturen och traditionen som berikar Sápmi. Genom ett festligt sommararrangemang uppmärksammas betydelsen och de unika värden som alla verksamma konstnärer, entreprenörer och ambassadörer inom olika kategorier ger. Det är folket tillsammans med kunniga jurygrupper som utser vinnarna.
Genom att premiera duktiga samiska företrädare skapar vi både starka förebilder och attraktiva ambassadörer för den samiska kulturen.

Sápmi Awards drivs av Jokkmokks kommun i samarbete med samebyar, sameföreningar och finansiärer. Till hjälp har betydelsefulla organisationer med erkänt god kunskap och kompetens inom valda områden knutits.
De samiska aktörerna utser jury och formar de slutliga reglerna och finalmomenten i respektive nomineringskategori.

Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji har under tre år, 2012-2014, varit en av de genomförande organisationerna och ansvarat för kategorin Árbbedábálasj duodje/Árbevirolaš duodji/Traditionell duodji (tidigare Duodji, dáidá ja hábmen – Duodji, konst och design).

Läs mer om Sápmi Awards här.

VINNARE 2014

10440689_752703708102561_6315990776766183591_n
Jon Tomas Utsi, Porjus (Foto: www.sapmiawards.com)

Genom motiv, estetik och sin tekniska skicklighet ser man Jon Tomas Utsis starka tillhörighet i traditionen. Jon höjer kvalitet och förväntningar på duodji och är en ypperlig förebild för andra slöjdare. Han skapar med tradition, kärlek och noggrannhet och minutiöst utvalt material. Han har utvecklat ett eget formspråk och en särpräglad gravyr med ornament i kombination med motiv av renar. Jon Tomas Utsi är en av Sápmis främsta hantverkare som för den samiska slöjden vidare på ett utomordentligt sätt”.

VINNARE 2013

saw_juni13-463_cjutsi
Martin Kuorak, Jokkmokk (Foto: www.sapmiawards.com)

Martin Kuorak är en ytterst skicklig slöjdare med en alldeles speciell egen profil i sin formgivning med sparsmakad gravyr. Martin är innovativ men samtidigt en stark traditionsbärare som gärna delar med sig av sin kunskap till den unga generationen.
Martin är en genuin traditionsbärare, med ortskaraktäristiskt mönsterspråk, som gör hans arbete trovärdigt, samtidigt som han har en hög hantverksskicklighet. Men det hindrar inte honom att vara nyskapande i sin produktion med eget formspråk.”

VINNARE 2012

 vinnare-maj-doris
Maj-Doris Rimpi, Parinjarka (Foto: www.sapmiawards.com)

Maj Doris Rimpi är en nyfiken samisk visionär med en tydlig stämma och estetik. Hon är en läromästare och inspiratör som många slöjdare har glädje av. I Maj Doris konstnärliga verksamhet och i sitt slöjdande ger hon inspiration och hopp samtidigt som hon stärker den samiska identiteten.
Genom motiv, estetik och sin tekniska skicklighet ser man Maj-Doris starka tillhörighet i traditionen, samtidigt som är nyskapande och utmanande med ständigt nya frågeställningar. Maj-Doris höjer kvalitet och förväntningar på samisk konst och duodji samt profilerar slöjd på mästarnivå.”