Tidigare års Asa Kitok-stipendiater

Fia Kaddik foto Privat

2017: Fia Kaddik

Fia Kaddik förenar tradition och förnyelse inom rotslöjden och brinner för att föra hantverket vidare i Asa Kitoks anda.
Rotslöjden är en långsamhetens och tålamodets konst. Den kräver uthållighet, precision och en särskild sorts envishet av den som utövar den. Fia Kaddik äger, som rotslöjdare, stor teknisk skicklighet men också experimentlustan och modet att med utgångspunkt från det traditionella formspråket och funktionen skapa nya vackra bruksföremål av rot.

Fredrik Prost Foto: Privat

Fredrik Prost Foto: Privat

 2016: Fredrik Prost

Fredrik Prost är en ung slöjdare som med släktens traditioner som  inspiration och grund redan utvecklat en unik stil och ett eget  konstnärligt uttryck. Han har en stark och tydlig koppling till tidigare generationers slöjdare i sina alster, samtidigt som han drivs av viljan  att experimentera och utveckla såväl bruksföremålen som den egna  hantverksskickligheten.

Porträtt av Mariann Enoksson

Mariann Enoksson. Foto: Privat

2015: Mariann Enoksson

Mariann Enoksson är en sann kunskapsbärare, utvecklare och överförare av de samiska traditionerna i sitt konstnärskap och slöjdande. Hon har  modet att under tidens ständiga krav på förnyelse vågat vårda och hålla fast vid och utöva klassiska och svåra slöjdtekniker. Med det traditionella som grund har årets stipendiat utvecklat en egen stil och ett personligt uttryck i sina skinnprodukter som blivit hennes kännetecken och varumärke. Det visar sig inte minst i det fulländade sätt hon behärskar bällingskosömnad från olika områden i Sápmi.

Porträtt av Lena Sandberg Johansson

Lena Sandberg Johansson. Foto: Maria Klang

2014: Lena Sandberg Johansson

Lena Sandberg Johansson är en samisk hantverkare i tiden som lever av sitt hantverk. Hennes slöjd är traditionell med lulesamisk ortskaraktär i färgval och formspråk med historia. Hon utövar även sitt konstnärskap genom att överföra det traditionella i nya moderna material.

 

Porträtt av Folke Fjällström

Folke Fjällström. Foto: Privat

2013: Folke Fjällström

Folke Fjällström är en mångsidig och skicklig sydsamisk duojar som lever på sitt hantverk. Form och tradition utgör en viktig del i hans konstnärliga uttryck. Han inspirerar och utvecklar konsthantverket och den moderna konsten genom att tillåta det samiska arvet lämna tydliga spår.

 

Porträtt av Nils-Johan Labba

Nils-Johan Labba. Foto: Lisa Kejonen

2012: Nils-Johan Labba

Nils-Johan Labba tar sig an slöjdandet med ungdomlig entusiasm och beundransvärd målmedvetenhet. Med den traditionella sameslöjden från såväl nord- som sydsamiskt område som grund, vågar han ge sig i kast med nya utmaningar.

 

Porträtt av Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba. Foto: Ola Røe

2011: Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt Labba arbetar främst med textilbroderi, applikationer och tryck. Motiven är alltid hämtade från den samiska kulturen. Bilderna är både traditionella i sitt symbolspråk och samtidigt nyskapande och aktuella.
Britta Marakatt Labba lyfter även in ett modernt samiskt konsthantverk i kyrkotextilier och kyrkliga arenor.

 

Porträtt av Randi Marainen

Randi Marainen. Foto: Kristin Marainen

2010: Randi Marainen

Randi Marainens silverarbeten visar på en stark yrkesskicklighet och känsla för de samiska traditionerna och utmärker sig med ett kreativt skapande med omsorg i alla detaljer. Kreativiteten är också synlig i det mer fria skapandet också där andra traditionella material ingår. I dessa arbeten finns en härlig lekfullhet blandat med ett allvarligare uttryck.

 

Porträtt av Per Aira

Per Aira. Foto: Fia Kaddik/Sámi Duodji

2009: Per Aira

Med eget personligt språk fångar Per Aira en gammal tradition som han gestaltar med kritiskt öga och en självklar tillit till de egna uttrycksmedlen.

 

Porträtt av Erica Huuva

Erica Huuva. Foto: Christian Huuva

2008: Erica Huuva

Erica Huuva förmedlar samisk kultur till nya arenor genom nyskapande silverkollektioner av hög kvalitet och formgivning, inspirerad av samiska seder och bruk.

 

2007: Solveig Labba

Solveig Labbas arbeten kännetecknas av traditionellt inhämtade kunskaper i samisk föremålshistoria, terminologi och gamla slöjdtekniker. Hennes kunnande avspeglas i genuint och kvalitativt hantverk.

 

Porträtt av Lena Krihke Persson

Lena Persson. Foto: Carl-Johan Utsi

2006: Lena Persson

Lena Perssons arbeten kännetecknas av stor noggrannhet och stor bredd i sitt utövande. Genom sina djupa kunskaper i traditionell duodji är hon trygg och målmedveten i sitt nyskapande.

 

Porträtt av Jon Tomas Utsi

Jon T. Utsi. Foto: Jon T. Utsi

2005: Jon Tomas Utsi

Jon Tomas Utsi representerar den nya generationen av slöjdare som för de samiska slöjdtraditionerna vidare. Arbetena kännetecknas av hög kvalitet, formkänsla i kombination med stilren gravyr och harmonisk ornamentik.