Asa Kitok-stipendiet

Sameslöjdstiftelsens Sámi Duodji arbetsstipendium till minne av Asa Kitok

Arbetsstipendiet är på 30 000 SEK och kan sökas av alla samiska slöjdare och konsthantverkare verksamma i Sverige, undantaget den som deltar i grundläggande slöjd- eller konstnärlig utbildning. Hantverksmässig- och konstnärlig kvalitet, är grundkriterierna vid fördelningen av stipendiet. Stipendiet delas ut i samband med Jokkmokks marknad i februari varje år.

Asa Kitoks Arbetsstipendium år 2018 har tilldelats Per-Stefan Idivuoma.

Per-Stefan Idivuoma Foto: Christopher Porter

Per-Stefan Idivuoma Foto: Christopher Porter

” Slöjdtradition sträcker sig genom sekler, släktens livstråd är lång och starkt tvinnad. Precis som för tidigare slöjdare är materialen tjuriga, nästan obändiga och bjuder motstånd. Bara den uthållige/a förmår att omvandla tålamod till kunskap och kunskap till god slöjd. Det gör Per-Stefan. Han har redan ett eget signum, han skapar de uttryck som gör föremålens former och funktioner minnesvärda. Hans slöjd är en påminnelse om den kraft och stillhet som uppstår i mötet mellan nuet och historien. Så möter Per-Stefan sin farfar Per Idivuomas (Defá Biete) slöjd, han känner både inspiration och ödmjukhet, samtidigt med friheten att kunna fortsätta utvecklas”

Sameslöjdstiftelsens Sámi Duodji motivering till valet av 2018 års stipendiat


Per- Stefan Idivuoma är renskötare i Lainiovuoma sameby (Kiruna) och kombinerar renskötseln och slöjden.

Mitt liv är i mångt och mycket anpassad till livet med renen; den styr samtidigt som den håller mig varm och nere på jorden. Jag ser fram emot att skörda material på vårkanten. Det är en oerhört rogivande syssla. Vem behöver utlandssemestrar när man kan sätta sig på skotern i ottan och glida fram på skaren? Nu till i år tänkte jag arbeta annorlunda och specifikt söka efter sånt jag vet att jag behöver. Mindre på måfå med andra ord. Asa Kitok kommer prägla detta året helt klart. 

Per-Stefan Idivuoma