Vernissage för årets sommarutställning!

Måndag den 12 juni är det vernissage för årets Sommarutställning hos Sameslöjdstiftelsen i Jokkmokk. Årets utställare är den Jokkmokksbaserade konstnärsduon Torbjörn Sandling och Margaretha Dahl Sandling.
Torbjörn och Margaretha målar helst naturbilder med motiv från Jokkmokks kommun. Ofta är motiven väldigt naturtrogna.
Utställningen pågår till den 22:a augusti.…

Läs mer →

Populära vantar åter i Jokkmokk

Söndagen den 4 juni blir det vernissage för den hyllade utställningen ”Jokkmokk Jukkasjärvi – Marknadsvantar” på Gamla Apoteket i Jokkmokk.
Det är etnologen Erika Nordvall Falck som producerat utställningen, som är en kärleksfull och vacker utställning om mönster, teknik och tradition, med såväl originalvantar som rekonstruktioner.
Sedan vernissagen på Ájtte  Svenskt Fjäll- och samemuseum i februari 2016, har visats runt om i Sverige. …

Läs mer →

Skapa Lönsamhet – endagskurs

Missa inte denna endagskurs i hur du kan skapa lönsamhet för ditt företag!
Under dagen kommer du också få tips och råd hur du kan gå till väga för att synas som småföretagare i glesbygd.
Under en kursdag skall kursen beröra följande områden;
• Lönsamhet – Vad är viktigt för att skapa lönsamhet?
• Prissättning – Väsentligt för lönsamheten!
• Marknadsföring – Att arbeta med effektiv marknadsföring och digital marknadsföring.…

Läs mer →

Sälj under Samiska kyrkodagarna i Arvidsjaur!

De samiska kyrkodagarna kommer att hållas i Arvidsjaur den 16 – 18 juni. Arrangemanget samlar hundratals besökare från såväl Sverige, som Finland och Norge i alla åldrar.
Arrangörerna önskar ordna en kvalitetsmarknad med samisk slöjd, konst och konsthantverk, men också samiska matprodukter. Det finns fortfarande platser kvar och vill du ställa ut/sälja dina produkter  skickar du en ansökan med en lista över de produkter som du vill sälja.…

Läs mer →

Att försörja sig på sitt hantverk

Duodji är inget som massproduceras i fabriker. Det är ett konsthantverk som kräver tid och kunskap om så väl kulturarvet som material och tekniker.
För den som drömmer om att arbeta heltid som duojár, så är kunskaper i att starta och driva företag också en nödvändighet.
Nämnden för Hemslöjdsfrågor har tagit fram en bra guide för den som står inför beslutet att starta eget.…

Läs mer →

Unik utbildning i digitalt berättande

Till hösten startar kursen ”Duodji og digitale fortellinger” vid Sámi Allavskula. Kursen är en del i det samnordiska projektet Aida – Arctic Indigenous Design Archives. Där en del av projektet handlar om att samla in och bevara skisser och designberättelser från duojár och andra samiska designers och konstnärer.
Utbildningen är på deltid och delvis på distans. En rad spännande studiebesök kommer att ingå i kursen, liksom eget projektarbete där du får möjlighet att utveckla ditt eget digitala berättande och lär dig mer om hur du dokumenterar.…

Läs mer →

Samiska programmet ställer ut Duodji

Samiska programmet ställer ut Duodji

Måndag den 8 maj klockan 18.00 är det vernissage i Sameslöjdstiftelsens lokaler i Jokkmokk. Elever från det samiska programmet vid Lapplands lärcentra ställer ut arbeten de gjort under sin tid på skolan.
Utställningen pågår till och med den 19 maj.
Varmt Välkomna!   Inbjudan till vernissage den 2 maj klockan 18.00Inbjudan till vernissage den 2 maj klockan 18.00…

Läs mer →

Fia Kaddik är 2017 års Asa Kitokstipendiat

Fia Kaddik är 2017 års Asa Kitokstipendiat

Asa Kitoks Arbetsstipendium år 2017 har tilldelats Fia Kaddik, Jokkmokk (Ammarnäs)
Fia Kaddik är 2017 års Asa Kitokstipendiat Foto: Privat   ” Fia Kaddik förenar tradition och förnyelse inom rotslöjden och brinner för att föra hantverket vidare i Asa Kitoks anda.
Rotslöjden är en långsamhetens och tålamodets konst. Den kräver uthållighet, precision och en särskild sorts envishet av den som utövar den.
Fia Kaddik äger, som rotslöjdare, stor teknisk skicklighet men också experimentlustan och modet att med utgångspunkt från det traditionella formspråket
och funktionen skapa nya vackra bruksföremål av rot.”
                                                                                                                                    Sameslöjdstiftelsens Sámi Duodji motivering till valet av 2017 års stipendiat Fia Kaddik är född och uppvuxen i Ammarnäs och är idag verksam i Jokkmokk, där hon bland annat undervisar i rotslöjd vid Samernas Utbildningscentrum.…

Läs mer →