Årets Asa Kitokstipendiat

Årets Asa Kitokstipendiat

Lena Sandberg Johansson, Jokkmokk, tilldelades 2014 års arbetsstipendium till minne av Asa Kitok. Stipendiesumman är på 25 000 kr.

Så här skriver Sameslöjdstiftelsens styrelse i sin motivering:

Lena Sandberg Johansson är en samisk hantverkare i tiden som lever av sitt hantverk. Lenas slöjd är traditionell med lulesamisk ortskaraktär i färgval och formspråk med historia. Hon utövar även sitt konstnärskap genom att överföra det traditionella i nya moderna material.

 

Lena Sandberg Johansson är kanske mest känd för sitt glas med samiska motiv, men arbetar även med traditionell sameslöjd. Så här säger Lena  själv om  hur hon vill använda stipendiet:

”Jag vill fördjupa mig och öka mitt kunnande kring skoband och bälten. – Vart tog förresten de sydda bältena vägen, de som man ibland ser på gamla foton. Sydda bälten har använts även här bland Jokkmokkssamerna. Det och mycket annat vill jag ta reda på genom att intervjua äldre kulturbärare – medan tid ännu är. Stipendiet kommer väl till pass, för då behöver jag inte hela tiden tänka på att producera och dra in pengar i min butik och verkstad. Jag ska också jobba vidare med att förverkliga några nya produkter i glas.”